Over Ed Struijlaart

"Feelgood pop met een randje blues"

Sommige mensen rollen toevallig de muziek in. Voor Ed Struijlaart was het meer een ‘heilig moeten’. Twee jaar geleden zette hij carrière en eigen huis opzij en richtte zich volledig op de ontwikkeling van zijn eerste soloalbum.

Als negenjarige kreeg Ed Struijlaart van zijn ouders zijn eerste gitaar. Eric Clapton en Jimi Hendrix waren zijn helden. Rond zijn achttiende speelde Ed voor het eerst in een band. In de jaren die volgden ontwikkelde hij zich, als frontman van de band Stud Muffins, steeds meer als songwriter. In 2010 deed Ed iets waar veel mensen van dromen, maar wat weinigen doen: hij gaf zijn vaste baan op, net als zijn lease-auto en zijn huis. Hij ging terug naar zijn ouderlijk huis om zich volledig op zijn muziek te storten.

Met verschillende collega-muzikanten als Bertolf, Jan Peter Hoekstra en Dennis Kolen ging hij werken aan nieuwe nummers. “Die sessies waren erg leerzaam voor mij”, vertelt Ed . “Ze gaven een nieuwe impuls aan het schrijfproces en leverden veel creatieve ideeën op.” Een jaar lang intensief schrijven resulteerde in een stapel liedjes, waarvan ED er twaalf uitkoos voor zijn album Head, Heart and Hands. “Ergens rond de zomer wist ik: met deze nummers wil ik de bühne op.”

Onder leiding van producer Huub Reijnders werden in februari 2011 in de Motormusic Studio’s in Mechelen drums (Jimmy van den Nieuwenhuizen), bas (Kobus Groen)  en toetsen (Jack van de Ven) opgenomen. “De overige partijen zijn opgenomen in de studio van Huub.” De gitaarpartijen nam Ed grotendeels zelf voor zijn rekening. “En als kers op de taart deed Jan Peter Hoekstra er ook een paar.” Ook andere co-writers leverden muzikale bijdragen aan het album. “Dennis Kolen doet backing vocals op Deeper in Love en Onno Smit zingt mee op Face Down.” Leden van gospelkoor Inside Out zingen mee op Soulseeker en Putting Out the Light. “Dat gaf die nummers net de soul die erbij hoort.”

Head, Heart and Hands heeft volgens Ed twee gezichten: vrolijk en duister, muzikaal geïnspireerd door Ed’s helden als Gavin DeGraw en John Mayer. Over het algemeen is het een bluesy feelgood popplaat, maar met een diepere laag. “De meeste nummers zijn min of meer autobiografisch maar gaan niet per se over mij. Wel over dingen die ik heb meegemaakt of waar ik mee worstel. Ik schrijf vaak teksten die mijzelf de goede kant op sturen, of om mezelf gerust te stellen. Als een soort mantra. Twijfel niet, ga door!”

Titelnummer Head, Heart and Hands is daar een voorbeeld van. “Dat gaat over keuzes maken. Het nummer is ingegeven door de dood van mijn vader, vier jaar geleden. Hij werkte zijn hele leven bij dezelfde baas en heeft nooit van zijn pensioen kunnen genieten. Voor hem was het heel belangrijk op safe te spelen, geen risico’s te nemen. Maar ik wilde mijn dromen najagen, met het risico dat het mislukt.”

Nummers als Deeper in Love en Dream about the Sunlight zetten de lichte toon op het album. “Deeper in Love vertelt dat als je in een relatie een beetje je best doet, het alleen maar beter wordt. Dream about the sunlight is een klein akoestisch liedje dat ik op mijn zolderkamertje heb opgenomen en dat zo op de plaat is gekomen. Heel luchtig, niets aan de hand, fijn liedje.”

De eerste single Face Down verscheen begin november. Head, Heart and Hands verschijnt in maart 2012. Ed kan worden geboekt via Agents After All.  

Twitter
Ed Struijlaart
@EdStruijlaart
Facebook
Share© HKconcerten 2014